ÁTLAGOS MAGYAR ÉLETMÓD,
ÉTREND
Magyarok étrendjére a sok – főként állati eredetű – zsír (húsok, húskészítmények), a kevés gabonaféle (különösen a teljes kiőrlésű), kevés tej és tejtermékek, a nem megfelelő zöldség-, gyümölcsfogyasztás jellemző. Egy felnőtt naponta több mint 5 órát ül, az ajánlottnál kevesebbet mozog, és mindössze 10 percet sportol. Többek között ezért túlsúlyos vagy elhízott a lakosság kétharmada.
Átlagos magyar reggeli:
Pizzás táska, tea 628 kcal, F: 8g, Zs: 15g, Szh: 114g, rost: 3g
Téliszalámis zsemle, kakaó 675 kcal, F: 20g, Zs: 31g, Szh: 79g, rost: 3g
Szalonnás tojásrántotta, fb kenyér, retek, tea 668 kcal, F: 21g, Zs: 39g, Szh: 56g, rost: 4g
Egészséges reggeli:
Almás-fahéjas zabkása 441 kcal, F: 16g, Zs: 8g, Szh: 76g, rost: 12g
Padlizsánkrém, teljes kiőrlésű kifli, paradicsom, tej 452 kcal, F: 16g, Zs: 19g, Szh: 52g, rost: 11g
Tükörtojás, sonka, teljes kiőrlésű. kenyér, paprika 433 kcal, F: 26g, Zs: 20g, Szh: 37g, rost: 9g
Szervezetünk a szükséges energiát az elfogyasztott ételekből és italokból származó tápanyagokkal tudja fedezni. Energiát hordozó tápanyagain a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok. 1 gramm fehérjével, illetve szénhidráttal 4 kcal, 1 gramm zsírral pedig 9 kcal-nyi energiához juttatjuk testünket.