ALLERGÉN INFORMÁCIÓK

Egyes összetevők élelmiszerekben való jelenléte bizonyos embereknél allergiás reakciót vagy intoleranciát válthat ki, amely esetenként veszélyt jelenthet az egészségére. A hatályos jogszabályok ezért különösen fontosnak tekintik az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok jelenlétéről való tájékoztatást. Ezeket az összetevőket feltűnő módon -– úgy, hogy azok egyértelműen elkülöníthetők legyenek a többi összetevőtől – kell megjeleníteni az összetevők felsorolásában, 2014. december 13-tól kötelező érvénnyel.

Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok szándékos jelenlétéről az előírások kötelező tájékoztatást írnak elő. A szabályozás ugyanakkor az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok szándékolatlan jelenlétéről való tájékoztatást önkéntes alapon bízza rá az élelmiszerrel kapcsolatos tájékoztatásért felelős vállalkozóra.

 

Alkalmazott allergénjelöléseink:

A „laktózmentes” kifejezés azt jelenti, hogy a termék laktóztartalma kevesebb mint 0,1g/100g vagy 0,1g/100ml.

A „gluténmentes” kifejezés azt jelenti, hogy a termék gluténtartalma nem haladja meg a 20 mg/kg-ot.

A „+szója nélkül” kifejezés azt jelenti, hogy a termékben szándékosan nincsen jelen szója, ugyanakkor szándékolatlan jelenléte nem zárható ki.

Egy termék allergénstátuszát önkéntes módon az „Allergéninformációk” szöveget követően külön is összefoglaljuk. Az összefoglalóba már csak az allergéncsoport neve kerül be, így például tejfehérje és sovány tejpor együttes jelenléte esetén a „tejet tartalmaz” fog megjelenni.

A „Felbontás után kerülni kell a termék szennyeződését más allergénekkel” állítás azon nagyobb kiszerelésű (2 kg, 1kg) műbélbe töltött termékeknél nyer létjogosultságot, amelyeket a vásárlás helyén bontanak meg, és szeletelve értékesítenek. A szeletelő pult tisztán tartása, ott az allergén keresztszennyeződés kivédése a bolt hatáskörébe tartozik. Ezeknél a termékeknél az allergéninformáció a bontatlan csomagolású termékre vonatkozik.

 

Az alkalmazott allergénjelölések háttere:

A laktózmentesség feltételeit megadó jogszabályok hatályon kívül vannak, de a határérték a korábbi magyar előíráson alapul.
A gluténmentesség feltételeit hatályos jogszabályok írják le.
Egyéb allergén mentességének jelöléséhez határértéket megadó korábbi vagy aktuális szabályozás nincsen. Határérték híján mentesség, azaz a legérzékenyebb laboratóriumi módszerek melletti nulla érték teljesítése egyéb allergénekre nem vállalható.
Előrecsomagolt termékeknél a tájékoztatás mindig bontatlan csomagra vonatkozik.

Az élelmiszerlánc különböző szakaszaiban megtett allergén-keresztszennyeződést kivédő intézkedések ellenére termékeinknél teljességgel nem zárható ki allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok szándékolatlan jelenléte.

TERMÉKEINK ALLERGÉN TÁBLÁZATA:

TERMÉKEINKBEN SZÁNDÉKOSAN JELEN LEHETNEK:

Mustár

Mustár és a belőle készült termékek.

Glutén

Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek.

Tej

Tej és abból készült termékek (beleértve a laktózt is).

Zeller

Zeller és a belőle készült termékek.

Szójabab

Szójabab és a belőle készült termékek.

TERMÉKEINKBEN SZÁNDÉKOSAN NINCSENEK JELEN:

Tojás

Tojás és a belőle készült termékek.

Rákfélék

Rákfélék és a belőlük készült termékek.

Halak

Halak és a belőle készült termékek.

Földimogyoró

Földimogyoró és a belőle készült termékek.

Diófélék

Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia, queenslandi dió és a belőlük készült termékek.

Szezámmag

Szezámmag és belőle készült termékek.

Kén-dioxid

Kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben.

Csillagfürt

Csillagfürt és a belőle készült termékek.

Puhatestűek

Puhatestűek és a belőlük készült termékek.