KÖRNYEZETVÉDELEM

FSC: a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért

A föld erdőállományának folyamatos csökkenése egyre aggasztóbb méreteket ölt.

A környezetvédelem érdekében létrejött nemzetközi összefogás egyik mérföldköve az 1992-es, Rio de Janeiróban megrendezett ENSZ-konferencia, amely nemcsak a bolygónk ökoszisztémáját egyre inkább veszélyeztető környezetpusztításra hívta fel a világ államainak figyelmét.

A riói csúcs hatására és annak szellemiségében alakult meg 1993-ban a Forest Stewardship Council (FSC) független szervezet (Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa), hogy globális szinten fellépést sürgessen a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért. Az FSC címke és minősítési rendszer a faipari termékek vásárlóinak segítségével küzd egy felelősebb és fenntarthatóbb globális erdőgazdálkodásért.

Az FSC tevékenységének központi eleme egy a felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer terjesztése és üzemeltetése. Az FSC tanúsítványa szavatolja, hogy az ezzel rendelkező erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak stb. elfogadják és betartják az FSC szigorú szabványait és előírásait, és az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek.

Az FSC nagyon szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, az FSC logó használatát, és évente auditálja az FSC tanúsítással rendelkező szervezeteket. Amennyiben visszaélést tapasztalnak a tanúsítási lánc bármely szereplőjénél, akkor a tanúsítást visszavonják és az 5 évig nem szerezhető meg újra.

2021. évi energetikai szakreferensi riport