SZÁRNYASHÚS FOGYASZTÁS ELŐNYEI

A legutóbbi hazai táplálkozási szokásokat felmérő vizsgálat során kiderült, hogy a magyar lakosság a gabonafélék után, az elfogyasztott húsokból és húskészítményekből fedezi energia-bevitelének nagy részét.

A húsok különböző arányban tartalmaznak fehérjét és zsírt, a hús típusától függően. A hús teljes értékű és jó biológiai hasznosulású fehérjeforrás, azonban zsiradékokból főként – kedvezőtlen élettani hatású – telített zsírsavakat tartalmaz.

Mivel a magyar lakosság az ajánlottnál több telített zsírsavat és kalóriát fogyaszt, ezért javasolt elsősorban zsírszegény húsokat (pl. sovány baromfihúst) enni.

A szárnyas húsok alacsonyabb zsírtartalmuknak köszönhetően könnyebben emészthetőek, valamint segítik a testtömeg gyarapodás elkerülését. Emellett a húsokra jellemző egyéb értékes tápanyagok is megtalálhatóak bennük, mint például az esszenciális aminosavak, a B6 és B12 vitamin, a cink, valamint a vas.